Vendégeknek

Műszempilla építés otthon? Ezért ne tedd!

A legtöbb emberben két dolog közös. Szinte mindannyian szeretünk spórolni, és a kézügyességünket is szívesen próbálgatjuk. Sokakban felmerülhet tehát a kérdés: miért ne építhetném én magam a saját műszempillámat? Miért kellene stylisthoz fordulnom és vagyonokat fizetnem a pilla hosszabbításért?

Ha valaha gondoltál már erre és úgy érzed, te magad is meg tudnál küzdeni a feladattal, ki kell, hogy ábrándítsunk. Önmagadnak építeni a pilláidat nemcsak bonyolult és kényelmetlen feladat, de veszélyes is lehet.

Ebben a cikkben megmutatjuk neked azt, miért nem szabad soha belevágnod a saját műszempilláid építésébe, és hogy miért fontos, hogy a feladattal minden esetben profi stylisthoz fordulj.

Szemirritáció és allergiás reakció: a nem szakszerű munka eredménye

Ha a szempillaragasztó nem rutinos kezekbe kerül, veszélyes lehet. Ez az első és egyben legfontosabb dolog, ami miatt sosem szabad, hogy a saját pilládat építsd. A ragasztó cianoakrilátot tartalmaz. Ez az összetevő hozz létre a kötést a valódi és a műszempillák közt. Amikor a cianoakrilát levegővel érintkezik, gőzt bocsát ki, ami irritálhatja az érzékeny membránokat a szemben, az orrban és a torokban.

Amikor a szempilládon egy rutinos stylist dolgozik, a szemhéjaid csukva vannak, így a káros gőzök nem irritálják a szemedet. Abban az esetben azonban, ha te magad próbálod felhelyezni a hosszabbításokat, ezt nyitott szemmel kell tenned, ezáltal védtelen leszel a káros hatásokra.
Ez egyrészt rendkívül kellemetlen, hiszen irritálja a kötőhártyát, másrészt pedig hosszútávú hatásai is lehetnek:

Ha ugyanis szemeidet túlságosan gyakran, túlzottan hosszú ideig teszed ki a cianoakrilát hatásainak, a szervezeted elkezd antitesteket termelni annak érdekében, hogy védekezzen az irritáció ellen. Ez pedig rövid úton a szempillaragasztóval szembeni allergiás reakció kialakulásához vezethet.

A ragasztóallergia különböző formákban jelentkezhet, de általában orrfolyással, viszkető, könnyező, duzzadt szemekkel, szorító érzéssel a mellkasban, hányingerrel, szédüléssel és egyéb influenzaszerű tünetekkel is járhat. Ami pedig a legrosszabb: ha egyszer jelentkezett, onnantól kezdve minden egyes hosszabbításnál problémát fog okozni. Éppen ezért soha ne használjunk szempillaragasztót nyitott szemmel!

Összeragadt szempillák: nemcsak esztétikai problémát jelentenek

Fontos tudni, hogy nemcsak a ragasztó egyes összetevői lehetnek veszélyesek, de ha nem elég tapasztalt kezekbe kerül, akkor maga a ragasztó is. A szempillahosszabbítás során a műszempillát a természetes pillákon, ragasztó segítségével rögzítjük. Ha nem vigyázunk eléggé, könnyen előfordulhat, hogy a természetes pillák összeragadnak.

Ha pedig a hosszabbítás nem egy, hanem több szempillára kerül, az problémás lehet, és könnyen vezethet idő előtti pillavesztéshez. Ez pedig nem csupán fájdalmas lehet, de maradandó nyomokat, hézagokat és kopasz foltokat is hagyhat maga után.

Nem véletlen, hogy a stylistok rengeteg időt töltenek azzal, hogy megtanulják, hogyan kell szakszerűen elkülöníteni a szempillákat, ezáltal elkerülve azt, hogy a munka során véletlenül összetapadjanak.

Ez olyan feladat, amit sajnos magadnak nem tudsz elvégezni, bármennyire pontos és precíz vagy. Fontos tehát, hogy ne is próbálkozz a tükörben a pillák izolálásával, bízd inkább a feladatot egy olyan szakértőre, aki pontosan tudja, hogyan lesz a végeredmény szép és biztonságos is egyben.

Veszélyes eszközök használata: egy profi vigyáz a szemed világára

A szempillaépítés során elkerülhetetlen, hogy olyan eszközökkel dolgozz, amelyek nem megfelelő használat esetén veszélyesek lehetnek. Ilyen például a csipesz is, ami, ha nem megfelelően biztos kezek irányítják, könnyen okozhat balesetet is. Még akkor is, ha nagyon óvatos próbálsz lenni.

Egy jó szempilla stylist legalább 1-2 olyan tanfolyamot elvégzett, melyek során pontosan elsajátította a munkájához szükséges eszközök használatát. Sokat gyakorolt és biztos keze van, tudja, hogyan kell megfelelően tartani a szempilla csipeszt, és hogyan kell kezelni. Éppen ezért nem kell aggódnod, ha rá bízod a szempilláid építését.

Egy jó stylist tudja, mi a legjobb neked

Összességében elmondható, hogy az otthoni szempillahosszabbítás, bármennyire is csábítónak tűnik, sajnos nem kivitelezhető feladat. Az eredmény nem csupán esztétikai szempontból lesz problémás, de könnyen megeshet, hogy az eszközök nem megfelelő használata allergiás reakcióhoz, a szempillák összeragadásához, pillavesztéshez, vagy akár a szem maradandó károsodásához is vezethet.

Arról nem is beszélve, hogy a megfelelő szempilla és a ragasztó kiválasztása sem egyszerű feladat. Ha pedig nem jól választasz, az több szempontból is problémás lehet. Egyrészt megnehezíti a munkát, másrészt lehetséges, hogy a végeredmény nem lesz elég esztétikus. Ráadásul az alapanyagok és kellékek megvásárlása után könnyen meglehet, hogy nagyobb költségekbe verjük magunkat, mintha ellátogatnák egy jó szempilla stylisthoz. Éppen ezért semmiképp sem érdemes, és nem is szabad otthon kísérletezni.

Fontos, hogy szempilláid hosszabbítását bízd mindig tapasztalt profira, aki tudja, mi a jó neked. hiszen ne feledd: szemed világa a legfontosabb dolog az életben, és a rossz választással akár könnyen veszélybe is sodorhatod! A tökéletes stylist kiválasztásában segít, ha megnézed a korábbi munkáit és referenciáit, illetve utána nézel annak, mit gondolnak róla a korábbi ügyfelei.