Vendégeknek

Allergia a műszempillára? Mit tegyél?

A műszempilla sok hölgy számára könnyíti meg a mindennapi készülődést. Nagyszerű előnyeit hosszan taglalhatnánk… de mégis előfordulhat, hogy mindez rémálommá válik, mégpedig akkor, ha a szempillaépítést követő pár napban allergiás reakció lép fel.

Azok a vendégek, akik egyébként is szenvednek különböző allergiáktól, általában nagyobb eséllyel lesznek allergiások a szempillaépítés során használt anyagokra is.

Először lehet, hogy nem is sejted, mi lehet a gond, ugyanis gyakran hasonló tünetekkel járhat, mint a pollenallergia.

Fontos tudni, hogy maga a jelenség bármikor kialakulhat: a legelső műszempilládnál, de akár több év műszempilla viselés után is.

Az allergia tünetei

Enyhébb esetben: viszketés, égés, könnyezés, a szem pirossága és gyulladása, a szemhéj beduzzadása, hámló, ödémás szemhéj

Súlyossabb esetben: a fentieken kívül még köhögés és nehéz légzés

Mi okozza?

Ritkább esetben: a műszempilla alapanyaga, a szempilla sampon, a szemalátét, a primer, előkészítő illetve utóápoló termékek

Általánosságban: az allergiás tünetek legfőbb kiváltó okai a műszempilla ragasztókban található gyakori összetevők: latex, formaldehid, akrilátok, cianoakrilát, színezőanyagok, carbon black és az illatanyagok.

A műszempilla alapanyagokra való allergiák közül a ragasztó összetevőire lévő a leggyakoribb és egyben a legkellemetlenebb.

Ha valakinél allergiás reakció alakul ki a műszempillára, a bűnös leggyakrabban a cianoakrilát, amely minden szempilla ragasztó kulcsfontosságú összetevője.
>>Itt bővebben olvashatsz a műszempilla ragasztó összetevőiről.

Irritálhatja a szemet, a bőrt és a légzőrendszert. Annak ellenére, amit egyes cégek állítanak, jelenleg nincsenek hipoallergén ragasztók a piacon, ami azt jelenti, hogy nincs olyan alternatíva, amely 100%-osan megelőzhetné az allergiát.

Mit tegyél, ha allergiát tapasztalsz?

A szempilla stylist nem diagnosztizálhat és nem kezelhet téged, csupán annyit tehet, hogy speciális oldószerrel leoldja a felhelyezett műszempillákat, ezek után pedig azonnal fordulj szemész orvoshoz és az ő tanácsai szerint járj el. Legtöbb esetben a műszempillák leoldása után pár napon belül el szoktak múlni az allergiás tünetek.

Viselhetsz ezután műszempillát?

FONTOS! Ha allergiás lettél a ragasztóra, rossz hírem van számodra… sajnos többé nem viselhetsz műszempillát.

Nem érdemes más ragasztókkal kísérletezni, ugyanis a sensitive, antiallergén vagy hipoallergénnek nevezett ragasztók is tartalmazzák az allergizáló összetevőket, csupán nem olyan magas százalékban.

Így ha egyszer allergiás lettél a ragasztóra, akkor sajnos minden műszempilla építés után jelentkezni fognak az allergiás tünetek. A ragasztóval való ismételt találkozások felerősíthetik a szervezet reakcióját, és komoly tünetek alakulhatnak ki. Tehát ne kísérletezz!

Ne keverd össze az allergiát az irritációval!

Fontos megkülönböztetnünk az irritációt az allergiás tünetektől. Az irritációs tünetek sokkal enyhébbek, mint az allergiás tünetek. Irritációról akkor beszélhetünk, ha a szem pirossá válik, esetleg enyhe szúró fájdalom lép fel, amely a műszempilla építés után pár órán,- vagy pár napon belül elmúlik. Tehát ez még nem feltétlenül allergiás reakció.

Mi okozhat irritációt?

  • Műszempilla építéskor rosszul felhelyezett szemalátét, amely “bevág” a szembe.
    Ha a szem nem záródik teljesen, tehát ha résnyire nyitva van, akkor a ragasztó gőze megmarja a szaruhártyát.
  • Túl nagy mennyiségű műszempilla ragasztó használata.
  • Ha véletlenül szempilla sampon vagy primer kerül a szembe.
  • Ha a szempilla stylist munka közben a szempillaragasztót túl közel helyezi el a vendég szeméhez, orrüregéhez, szájához.
  • Ha nem jól zár a vendég szeme, vagy szempillaépítés közben nyitogatja.


Irritáció esetén szemcseppel enyhíthetőek a tünetek.

Egyetlen alternatíva, ha allergiás vagy:

Próbáld ki a szempilla liftinget!

Amennyiben allergia miatt nem viselhetsz műszempillát, vagy nagyon érzékeny a szemed, de mindenképp szeretnéd valamivel feldobni a tekinteted, akkor a szempilla liftinget neked találták ki!

A kezelés során használt anyagok nem okoznak szemirritációt. Ez egy látványos új technika, mely során a szempillasort a töveknél megemeljük, ezzel látványos „nyitott szem” hatást érhetünk el.

A kezelés kb. 1 órát vesz igénybe, cserébe 4-6 hét tartósságot biztosít. Világos vagy szőke szempillájú vendégeknek is javasolt, mert az eljárás magába foglalja a szempillák tartós befestését is, amivel még szebb végeredményt kaphatunk.

Amennyiben szeretnéd kipróbálni, szeretettel várlak Debrecenben!